rezultati-osmine-prvi-dan

Očekivani rezultati prvog dana 1/8 finala (statistika)

Nakon prvog dana u kojem su odigrana 4 meča 1/8 u narednu fazu se se kvalifikovale reprezentacije koje su ''na papiru'' bile favoriti i to: Norveška, Francuska, Slovenija i Španija.

Norveška - Makedonija 34:24 (12:10)

Mnogi su se, više navijački, nadali pobedi Makedonije u ovom meču. Ipak je reč o evidentnoj razlici u kvalitetu, a naročito u brzini rukometa koju igra Norveška reprezentacija (mada se mora priznati da je vidljivo Makednoja bila oslabljena za Manaskova). Jednostavno IHF je imao potpuno pravo kada ih je naknadno pozvao da učestvuju na ovom SP. Jedino značajno pomena u ovom meču, a da se tiče Makedonije se desilo od 17-24. minuta kada su od 8:5 za Norvečku napravili seriju 0:4 i poveli. No, to je bilo kratkog daha, jer su protivnici do kraja poluvremena napravili seriju 4:1, pa još jednu indentičnu na početku drugog dela čime su stigli do 16:11. Tu je praktično utakmica bila završena. Jer kada jedan tim u 1/8 finala primi 22 gola za poluvreme tu je kraj svih priča. Nema parametra u kojem su Makedonci mogli da pariraju Norvežanima, a navešćemo nekoliko:

Šut iz igre : Norveška 69% - Mkaedonija 53%

Odbrane golmana: Norveška 33% - Makedonija 21%

šut sa krilnih pozicija: Norveška 7/9 - Makedonija 1/6!!!

62 NOR MKD

Francuska - Island 31:25 (14:13)

Krajnji rezultat ne odslikava dešavanja na terenu, jer su Francuzi imali podosta problema protiv hrabrih i odvažnih Islandjana. Ovo se odnosi narošito za prvo poluvreme kada su Islandjani imali prednost 0:3, 1:4, 4:7...Domaćini nošeni podrškom preko 28.000 ljudi (meč je igran na adaptiranom fudbalskom stadionu u Lilu) prvi put su poveli 9:8 tek u 20. minutu. Kada je Remili u 38. mi utu pogodio za 20:14 svi su pomislili da je meč gotov, ipak to se nikada ne sme reći kada su protivnici Islandjani. U 52. minutu Karason dovodi sbvoj tim na -3 (25:22), ali su golovi Gigua i Narcisa u 55. minutu prelomili meč. Mora se priznati da je glavna prevaga meča bio odnos odbrana golmana , Omeje je imao 11/36 (31%), a golmani Islanda 7/38 (18%).

64 FRA ISL

Slovenija - Rusija 32:26 (13:15)

Slovenija je furioznim drugim poluvremenom 19:11 savladala Rusiju. Krajem prvog poluvremena pri rezultatu 13:12 za SLoveniju, Rusija pravi u poslednja 3 minuta 0:3 i na odmor odlazi sa prednošću 13:15. Ipak serija Slovenije 7:1 od 35-42. minuta je bila dovoljna da se dođe do neophodne sigurnosti za završnicu meča. Rusija jednostavno nije imala odgovor, više je srljala u napadu što su Slovenci znali da kazne. Videlo se da Rusiji fale Atman i Gorbok, a Žitnjikov je kao i prethodne mečeve odigrao znatno ispod svog renomea.

66 SLO RUS

Španija - Brazil 28:27 (16:18)

Mnogo teže, nego što je bilo ko očekivao je Španija savladala veoma dobar Brazil. Brazil je imao odgovore u napadu na sve i dao je čak 18 golova za prvo poluvreme. Ipak je iskustvo Španije nadjačalo strah od pobede Brazila, jer kako drugačije objasniti da u poslednjih 7 minuta Brazil postigne samo jedan gol, kada je meč bio već rešen. Španija je iskoristila individualni kvalitet mladog Dušebajeva golom u poslednjem minutu rešio pitanje pobednika. Ova utakmica će ostati upamćena, ako je verovati statistici, da tim Španije nije šutnuo na gol Brazila nijednu loptu sa 9m!!! Špance mora zabrinuti veoma mali broj odbrana njihovih golmana 10/37 (27%).

65 ESP BRA

Stefanovic-Ivry1

Ekskluzivno - Rastko Stefanović za naš sajt piše o njegovim utiscima o SP (prvi deo)

Rastko Stefanović, izdanak čuvene bjelovarske škole rukometa, koji je u Srbiji najslavnije dane doživeo u zrenjaninskom Proleteru, sa kojim je igrao čuveno finale Kupa šampiona 1991. godine. Nakon Proletera odlazi u Španiju (Pontevedru), pa Celje, Monpelje sa kojim je osvojio Ligu šampiona, Alteu i Tromble u kojem je završio karijeru i postao trener. Trenutno je trener Ivrija. Mlad, ambiciozan, željan znanja, a opet nenametljiv, skroman i otvoren za sve. Letos je uspešno završio doškolovavanje za Master coach, ali je prethodno morao preći 6 nivoa francuskog obrazovanja da bi bio trener u najvišem rangu takmičenja. I Rastko opstaje kao trener u najvišem rangu takmičenja u rukometnoj zemlji kakva je Francuska. Mišljenja sam da, ukoliko ga nismo iskoristili kao igrača, kao trenera bi morali da ga iskoristimo, da mu pružimo podršku da opstane, kao jedan od retkih naših izdanaka i svetlo u trenerskom svetu koji sa uspehom radi u zapadnoj Evropi. Obzirom da je jedan od retkih koji uživo prati utakmice na SP, zamolili smo ga da ekskluzivno za sajt Zajednice trenera RSS podeli mišljenja o SP:

'' SP 2017... Počinje sada sa eliminacionim utakmicama koje će biti mnogo taktički i rezultatski zanimljivije. Od reprezentacija što su ispale (Poljska, Japan, Tunis, Angola, S. Arabija, Čile, Argentina i Bahrein) samo Tunis zaslužuje mesto, po kvalitetu, u 16 najboljih.  Reprezentacija koja u jednoj utakmici može da dobije i najjače timove na svetu, ali kao i kod svih afričkih reprezentacija, problem je nedisciplina. Mislim da će u 1/8 finala biti mnogo više upotrebljeno pravilo 7/6, što u rukometnom svetu izaziva veliku polemiku.  Zašto?  Svi mi što rukomet smatramo sportom u kojem ima mnogo kontakta i duela 1:1, dobijamo novu dimenziju u kojem imamo samo ’’zabadanje’’ , brzi prenos lopte i pravljenje viškova u kojem se gubi  igra 1:1 i kontakt. Znači imamo jedan novi smer u formiranju mladih igrača. Neko će da kaže igra je 7/7, jer imamo i golmana, ali je realnost na terenu da je napadačka ekipa uvek u superiornom položaju. Odgovor nadležnih u IHF-u, koji su izmislili pravilo, je da ’’ali nema golmana osvojite loptu i dajte gol’’.   Da li je to u sportskom duhu i da li je spektakl? Koji su komentari publike kada neko šutira preko celog terena i promaši gol? Da li će sutra da se u boksu uvede pravilo da jedan bokser boksuje protiv dvojice? To isto novo pravilo je eliminisalo sve sisteme dubokih odbrana 5:1.3:2:1, 4:1+1, 4:2.., jer kad igrate duboke odbrane, protivnik ubaci 7. igrača i vi morate da se  ’’ spustite’’ u jedinu moguću odbranbenu formaciju 6:0  da bi se odbranili. Pravilo je sinoć došlo do punog izražaja na utakmici između Katara i Danske, +5 za Katar , Danska ubacuje 7. igrača i zavrava se +3 za Dance. Drugo ’’novo’’ pravilo koje svi upotrebljavaju da kod isključenog igrača menjaju golmana i ubacuju 6. igrača. Postavlja se pitanje da li je ekipa koja igra grubo zaista kažnjena? Treće pravilo ’’pasivna’’ igra gde 6 pasova traje nekad  duže nego ceo napad. Opet je sudijama ostavljeno ’’slobodno sudijsko uverenje’’ da oni odlučuju kada mi moramo da idemo na gol i šutiramo. Sve se više traži da se napad u rukometu vremenski ograniči. Jedini smo kolektivni sport u kojem sudija odlučuje kada treba da ideš na gol.

Francuska  - Island

Domaćini su pokazali u preliminarnom takmičenju da imaju ubojitu selekciju pokrivenu po svim pozicijama sa 2-3 igrača. Publika ih nosi i očekivanja su velika. Nikola Karabatić je vođa na i van terena. Pojavila se plejada mladih levorukuh igrača: Remili, Mem, Kunkud, Port koji sa Abaloom i Di Pandom drži desnu stranu francuske reprezentacije. Gigu, Narcis, Omejer, Engesan, Grebil, Sorendo i Fabregas izgledaju mnogo moćni, međutim utakmica je jedna i biće ineresantno videti kako je Dinar pripremio ekipu za velike domete, jer je pritisak veliki.

Rusija – Slovenija

Atman je povređen, Slovenija bez levog beka šutera. Povratak Rusije ili prolazak slovenačkih igrača koji su tehnički vrhunski obučeni.

Brazil  - Španija

Jordi Ribera, trener koji je do juče trenirao Brazil, a danas je selektor Španije. Deklasirali su Slovence za prvo mesto u grupi. Igrači su tehničko – taktički vrhunski obučeni, nemaju mnogo ’’kilograma’’, kao ni Slovenci, ali kolektivnom igrom nalaze izlaz u svakoj situaciji. Ulascima krila na plitke formacije 6:0 i stavljanje Aginagaldea između krajnjih igrača 1/2 odnosno 5/6 stvaraju razliku, jer je on jači i od broja 1, odnosno broja 6, a pritom je odličan realizator sa širokih pozicija.

Norveška  – Makedonija

Dvojac Lazarov – Manaskov ili Sagosen-Mirhol. Podmalđena Makedonija ili odlična Norveška.

Ostaje da uživamo u duelima i navijamo za nama drage, jer naše reprezentacije nema. Šteta. Isto kao što sam rekao i za Tunis imamo kvalitet, ali nema discipline. Nismo na svetskoj smorti, ali nismo ni na svetskoj smotri za mlade. ’’Mundialito’’ se održava u pariskom regionu, a na njemu će učestvovati : Francuska, Nemačka, Crna Gora, Katar, Poljska, Italija... Od predstavnika iz Srbije je samo Milan Petronijević , znači ipak smo prisutni.''

ZT RSS - Сва права ѕаджана. Телефон: +381.60.48044.81 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.