Заједница тренера Рукометног савеза Србије  Телефон: +381.64.882.72.83 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.

25. muško SP - predstavljanje grupa B i D uz raspored svih utakmica

Danas Vam predstavljemo učesnike u grupama B i D.

Grupa B: Španija, Makedonija, Slovenija, Island, Tunis i Angola

Španija dolazi sa najiskusnijim timom, koji već tri godine praktično igra u istom sastavu. To je sada spoj igrača Barselone, Vardara (Kanelas i Makeda su značajno podigli nivo igre u poslednjim mesecima) uz Aginagaldea, Gvardiolu, Baenju, Sarmienta...Veliki roster od kojeg mogu da se naprave dve kvalitetne rerepzentacije. Nakon srebrne medalje, mnogi su verovali da će biti znatni, na EP u Poljskoj, uspeli da se ne kvalifikuju na OI što je bio dovoljan razlog da se sa mesta selektora povuče Manolo Kadenas. Njega je zamenio donedavni selektor Brazila Jordi Ribera koji je ostavio značajan pečat u igri pomenutog tima. U kvalifikacionim utakmicama za EP su lagano pobedili Bosnu i Finsku. Na turniru pred SP su igrali veoma dobro. Makedonija je prvi put na velikom takmičenju sa Linom Červarom, iskusnim liscem. Ne treba sumnjati da je on napravio taktiku i razna iznenađenja za SP. Lino se opredelio da u timu ostavi iskusne Lazarova, Mirkulovskog (uspeo da ga vrati da igra) i Stoilova, uz igrače koji su u naponu snage poput Manaskova, Georgievskog koji bi trebali da budu oslonac za nove nade makedonskog rukometa Taleskog i Neloskog. Ostaje tajna zbog čega se na spisku nije našao Ristovski koji brani za Barselonu. Velike šanse imaju da prođu u naredni krug, a tamo sigurno neće biti lak plen nikome. Slovenija sa selektorom Vujovićem bi trebalo da napravi korak napred u odnosu na prethodna takmičenja. Na EP su ispali u prvom krugu u jednoj veoma jakoj grupi, ali su posle napravili prvorazredno iznenađenje i plasirali se na OI, eliminisavši Španiju. Na OI su odlično igrali u gurpi, ali su ih u 1/4 finalu eliminisali kasniji pobednici OI - Danci. Pored plasmana Vuja pravi i kristališe selekciju za budućnost. Svakako su tim koji može mnogo toga, ali ne žalost neće imati pomoć jednog Zormana i Bombača, mada ne treba sumnjati u Bezjaka i Zarabeca. Spadaju u grupu timova koji mogu napraviti iznenađenje i otići daleko kao 2013. godine. Island je u procesu podizanja nivoa igre igrača koji su do juče bili u drugom planu. Na prethodnom EP su ispali u prvom krugu što je bilo negativno iznenađenje. Osnova su iskusni Palmarson, Valur Sigurdson, Gustavson, Halgrimson...Oni svakako imaju kvalitet, borci su bez mane i straha i uvek ih treba uzimati za ozbiljno. Tunis je tim koji će tražiti šansu za prolazak dalje oslanjajući se svakako na svoju najveću zvezdu Žaluza. Rezultati iz pripremnog perioda im ne daju velike šanse za neki visoki plasman. Angola je svakako nepoznanica. Moglo se u kuloarima čuti da je kod njih rad sa muškarcima počeo da se ugleda radu sa ženskim ekipama. Oni imaju igrače koji su fizički veoma nadmoćni. Generaciju rođenu 1994 su za godinu dana uspeli značajno da podignu. Ipak ne mislim da imaju kvalitet za prolaz u drugi krug.

Grupa D: Danska, Švedska, Katar, Egipat, Bahrein i Argentina

Danska je jedan od najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje na SP , naročito ako se zna da imaju zalet iz Rija gde su potpuno neočekivano osvojili zlatnu medalju. Veoma su iskusan sastav koji godinama igra zajedno, a koliko su moćni govore ova imena: Mikel Hansen, Landin, Svan Hansen, Nedezbo, Rene Toft Hansen...i njihove mogućnosti nemaju granicu. Ovakav sastav grupe će im omogućiti da se dobro razigraju i ne potroše pr eviše što u eliminacionim utakmicama može biti presudno. Švedska je tim koji će se boriti do poslednjeg atoma snage i uvek sa najvišim ciljem. Videćemo koliko je novi selektor Anderson uspeo da ih pripremi za turnirski način igre. U kvalifikacionim mečevima za EP su ubedljivo savladali Crnu Goru kao domaćini i  Slovačku kao gosti uz veoma mali broj primljenih golova. U pripremnim mečevima su savladali Norvešku i Čile. Katar je reprezentacija koja za pripreme ima ''svo vreme ovog sveta''. To je jedini tim koji je mesecima na pripremama. Selektor Rivera je u reprezentaciji ostavio samo Šarića od igrača sa balkanskog prostora, tako da će biti interesantno koliko može ovaj novi tim u ovom trenutku. Egipat je godinama prisutan na velikim takmičenjima, ali nikako da naprave neki iskorak dalje. Očekivalo se da će u timu biti više igrača rođenih 1994 koji su osvojili 4. mesto na juniorskom SP, ali su se oni opredelili da nešto iskusniji tim. Ostaje im velika borba za prolaz u 1/8 finala. Bahrein je tim koji se pripremao u Beogradu. Igrali su prijateljske utakmice protiv Saudijske Arabije, Bosne i reprezentacije naše super lige. Skromnog su kvaliteta. Argentina dovodi veoma iskusan sastav predvođen braćom Simon. Očekuje se da prođu u narednu fazu takmičenja, a za dalje ćemo videti da li imaju dovoljan kvalitet.

raspored-utakmica-na-sp

ZT RSS - Сва права ѕаджана. Телефон: +381.60.48044.81 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.