Заједница тренера Рукометног савеза Србије  Телефон: +381.64.882.72.83 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.

Najava današnjih mečeve 1/8 finala

Danas se odigravaju 4 preostala meča utakmica 1/8 finala SP:

Belorusija – Švedska

Nakon šokantnog poraza od Čilea, Belorusija je odigrala nekoliko veoma dobrih mečeva. Neke nije uspela da reši u svoju koristi, ali su na kraju ceh platili iskusni Mađari. Vidi se da je Ševcov odlično selektirao ekipu , a pivotmen Karalek (1996. godište) će biti verovatno jedan od najtraženijih igrača u narednom periodu. Sa druge strane Šveđani sa mladim selektorom igraju sve bolje, imaju odličnu realizaciju šuta 67%, ali što je još bitnije i visok procenat odbranjenih šuteva 40%.  Levo krilo Tollbring je jedan od nosilaca tima (30/38), Ekberg ne promašuje sedmerce (10/10), Gottfridson ima 4 asistencije po meču... Ono što je interesantno da su igrali samo jedan meč protiv evropske ekipe (Danska 25:27), ali su savladali veoma jak Egipat i tim Katara. U ovom meču su apsolutni favoriti.

Mađarska – Danska

Mišljenja sam da Mađari nemaju šta da traže u ovom meču. Na ovo prvenstvo su došli sa najiskusnijom ekipom, a rezultat će biti kao i da su došli i sa podmlađenim timom. Poraz od Belorusije u poslednjoj utakmici grupne faze najbolje odslikava atmosferu u njihovom timu. Danska jednostavno gazi sve pred sobom. Puni su samopouzdanja, imali su vremena da razigraju sve igrače, 7/6 igraju veoma dobro...Ono što im još ide u prilog je da je Landin veoma koncentrisan i ima odličan učinak do sada od 42% odbrana.

Nemačka – Katar

Nemačka se odlično pripremila za ovo prvenstvo i svi igrači su im strahovito fokusirani na takmičenje. Kada kažem pripremila, mislim da su za prvi krug recimo prijavili Kohlbachera kao drugog pivotmena, a da je Pekeler uvršten u tim tek pred iole ozbiljniji meč u grupi protiv Hrvatske. Upravo taj meč govori o njihovoj snazi, a da nisu prikazali još sta sve mogu. Zadivljujuće je kakav par golmana imaju, jer Heinevetter  brani mnogo bolje nego u klubu i odlično je odmenio Wolfa. Sa druge strane Wolf (40% odbrana) je ozbiljna prevaga, daje sigurnost, čak mi se čini da protivnički igrači imaju prevelik respekt kada ga vide. Interesantno je da imaju bolji procenat šuta sa 9m (35/69 ili 51% ) nego sa krilinih pozicija (15/31 ili 48%). Kontranapad im je ubitačan.  Katar je tim koji nije ništa spektakularno odgrao do sada. U dva meča protiv evropskih ekipa su primili preko 30 golova, tačnije 34 u proseku, što govori da nisu bili u stanju da prate ritam ni Danske ni Švedske. Protiv Nemačke će imati još težu situaciju i ne mislim da će moći da je reše. Poseban problem predstavljaju i bleda izdanja Šarića, ali je to značajno povezano sa odbranom tima.

Hrvatska – Egipat

Čini mi se, a i po raznim elektronskim medijima se vidi, da je reprezentacija Hrvatske pod strahovitim pritiskom. Svi je nekako porede sa timom iz 2003. , mada su se vremena u mnogome promenila. Oni zaista imaju kavitet, mada je on ostao ne primećen u najznačajnijem meču u grupi protv Nemačke. Opsednuti su umorom i odmorom Duvnjaka koji je protiv Nemačke bio ispod svakog nivoa. Bekovi šuteri su još uvek ne razigrani, Mamić ima nešto bolji učinak od drugih, a znatno više se očekivalo od Stepančića. Mislim da selektor Babić ima veliki problem, jer su utakmicu protiv Nemačke izgubili najviše zahvaljujuši šutu iz takozvanih polušansi, ali i zbog veoma loše realizacije sa igračem više. Cindrić je osveženje tima, igrač koji je najviše povukao u prethodnim utakmicama. Oslonac tima su konstantne igre Štrleka i Horvata. Ono čega se Hrvati najviše boje pred sutrašnji duel je svakako učinak golmana. Njihov učinak je od 28% odbrana ne garantuje ništa dobro. Praktično je Ivić branio samo jednu utakmicu na nekom solidnijem nivou. Protivnik će im biti veoma borbeni i motivisani Egipat. Egipat koji je izgubio oba meča protiv evropskih ekipa sa mnogo primljenih golova (34 prosek), ali koji je pobedio Katar u jednoj veoma dobroj utakmici. Ono što je posebno bitno za ovaj meč je koliko je Hrvatska (i selektor Babić) zaboravila prvi meč u nokaut fazi OI. Sada više nemaju pravo na grešku i toga su svi svesni. Veoma je nezgodno igrati jednu utakmicu protiv agresivnog protivnika u kojoj si apsolutni favorit. Da bi izbegli duboke formacije verovatno treba očekivati da Hrvati igraju veći deo meča 7/6, ali treba znati da se nisu nešto posebno istakli u toj vrsti igre. U svakom slučaju Hrvatsku očekuje jedan ozbiljan i neizvestan meč.

ZT RSS - Сва права ѕаджана. Телефон: +381.60.48044.81 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.