Заједница тренера Рукометног савеза Србије  Телефон: +381.64.882.72.83 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.

Vladan Jordović najavljuje utakmice prvog takmičarskog dana na SP

Vladan Jordović, bivši trener Orošhaze, Jugovića, Vrbasa, ali i prvi saradnik selektora Vukovića u reprezentaciji Srbije, u periodu od 2010-2014., će nam najaviti današnje utakmice. Jorda je neko ko ima iskusva sa velikih takmičenja, jer je bio učesnik na dva SP 2011 i 2013. godine. Evo šta popularni Jorda kaže o utakmicama:

'' Svi zaljubljenici u rukometni sport su sa nestrpljenjem iščekivali start velike rukometne smotre, za koju Francuski domaćini tvrde, da će po nivou organizacije i svim pratećim sadržajima prevazići sva dosadašnja velika takmičenja i postaviti standarde za budućnost.

U takvom duhu su na otvaranju turnira deklasirali nemoćnu reprezentaciju Brazila, 31-16.

Današnji program ispunjavaju utakmice grupe „A“ Rusija-Japan i Poljska­-Norveška, te grupe „B“ Makedonija-Tunis i Slovenija-Angola.

Pošto je ovo prvo veliko takmičenje nakon Olimpijskih igara, gde smo na delu videli primenu novih pravila, sve nas iz trenerske branše generalno zanima, kako će to sada, nekoliko meseci kasnije izgledati.

Što se tiče uvodnih mečeva, sigurno je da je Slovenija apsolutni favorit protiv Angole. Reprezentativci Angole nemaju dovoljan nivo takmičarskog iskustva i taktičkog znanja da bi se mogli suprostaviti selekciji Slovenije. Verujem, da bez obzira što se radi o startnoj utakmici koja uvek nosi specifičan pritisak, biće to sigurna pobeda reprezentacije koju vodi Veselin Vujović. Slovenci imaju tim koji može biti ravnopravan rival svakoj selekciji na svetu, bez obzira na kadrovske probleme koji su ih pratili. Sledeći papirnati favorit je reprezentacija Rusije. Mišljenja sam da selekcija „Baćuški“ godinama unazad nije imala adekvatan učinak golmana i da je to jedan od razloga zašto nisu imali bolje rezultate. Pojavljivanjem Viktora Kireeva, golmana Motora iz Zaporožja, video se značajan pomak na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Nekoliko ruskih reprezentativaca ima odličnu klupsku polusezonu i biće interesantno videti koji su sada dometi selekcije koju drugo veliko takmičenje zaredom vodi legendarni Torgovanov. Reprezentacija Japana je u fazi formiranja tima za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Za očekivati je da će pokušati da se brzom i agresivnom igrom suprostave iskusnijoj i kvalitetnijoj reprezentaciji Rusije.

Reprezentacije Poljske i Norveške međusobni susret dočekuju u potpuno različitoj situaciji.

Norvežani dolaze nošeni sjajnim igrama i rezultatom sa Evropskog prvenstva gde su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja. Svedoci smo kako su vodili brigu o paralelno formiranom „B“ timu, nekoliko godina pažljivo vršili smenu generacija i došli do ovog „miksa“, koji je svima tvrd orah. Predvođeni novim pojačanjem Pariz Saint-Germaina, Sander Sagosenom, sigurno će pokušati da ponove nivo igre iz Poljske.

Sa druge strane, mnogo briga i problema ima Talant Dušenbajev. Selektor Poljske suočio se sa očekivanom odlaskom najiskusnijih igrača ali i sa nekoliko otkaza zbog povreda. Reprezentacija Poljske je u jesenjim kvalifikacionim mečevima poražena od naše i reprezentacije Rumunije, a ovaj sastav je još mlađi, neiskusniji i sigurno neuigraniji. Izuzetno teška misija i za jednog od najboljih trenera današnjice.

Za kraj, ostavio sam po mom mišljenju i najinteresantniju utakmicu prvog dana, između reprezentacija Makedonije i Tunisa. Na prethodnom Svetskom prvenstvu u Kataru, slavile su naše komšije 33-25. Na kvalifikacijama za Olimpijske igre uzvratili su Tunižani 32-26.

Posmatrajući sastav grupe „B“ i imajući u vidu reči selektora Červara da je cilj prolazak dalje, sigurno je da je ova utakmica označena kao prioritetna. Reprezentacija Makedonije se predstavlja u izmenjenom sastavu, sa grupom mladih igrača koji imaju značajan udeo u igri, koliko se moglo uočiti iz pripremnih utakmica. Naravno, okosnicu čine i dalje najiskusniji predvođeni Lazarovim. Selektor Červar dosta vremena u igri koristi 7 igrača i taj taktički model će sigurno koristiti i u ovoj utakmici. Ukoliko se Tunižani opredele za neku dublju varijantu odbrane, to bi moglo da im predstavlja potencijalni problem. Videćemo na delu i novi golmanski tandem Kolev-Trajkovski koji će sigurno biti silno motivisani da opravdaju poverenje selektora. Svi znamo da ovakve utakmice obično odluči učinak golmana. Šta reći o reprezentaciji Tunisa? Moj utisak je da neosporni individualni kvalitet, nikada nisu pretvorili u timski. Tome su kumovale promene selektora, kao i stalne neplanske promene sastava. Daleko od toga da ih treba potceniti. Pogotovo sada, na početku takmičenja. Ipak, smatram da blagu prednost ima reprezentacija Makedonije, jer taktički disciplinovana igra kakvu forsira selektor Červar neće odgovarati „sinovima pustinje“.

Puno pozdrava za sve kolege, u nadi da ćemo svi zajedno uživati u kvalitetnom rukometu!

ZT RSS - Сва права ѕаджана. Телефон: +381.60.48044.81 Email: treneri(@)treneri-rss.rs Adresa: Тошин бунар 272, 11070 Нови Београд, Srbija.